Ursula Dütschler

Ursula Dütschler werd in Thun (Zwitserland) geboren en kreeg al op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbel lessen. Zij studeerde op het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum in Salzburg. In 1990 volgde een studie op de fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

Ursula won verschillende concours, waaronder het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs (1989) en het Internationale Erwin Bodky Concours voor fortepiano in Boston (1991).

Haar omvangrijke discografie bij Claves Records bevat naast kamermuzikale uitvoeringen opnamen met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd, Scarlatti en Beethoven. Behalve voor Claves Records maakte zij ook opnames voor de labels Auvidis, BMG Classics, Brilliant Classics, Camerata Tokyo, Musicaomia en Aliud Records.

Haar opname met Raymond Honing (arrangementen van Beethoven voor 8-kleppenfluit en fortepiano) werd met een 9 van Luister gerecenseerd. Inmiddels is ook haar nieuwste CD met de sonatines van Jan Ladislav Dussek op de fortepiano verschenen bij Brilliant Classics.

Op beide instrumenten heeft Ursula een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is ze op verschillende podia en festivals te horen, zowel als soliste als in diverse kamermuziek ensembles en duo combinaties.

Ursula Dütschler is, als soliste en tevens als duo met resp. Raymond Honing, fluit en Bernadette Verhagen, altviool, vertegenwoordigd op samenuitthuis, het nieuwe concertplatvorm voor artiesten.

In 2005 kwam Ursula Dütschler voor het eerst in aanraking met de muziek en de Movements van
G. I. Gurdjieff. Sindsdien volgt ze seminars bij Wim van Dullemen en begeleidt ze Movements seminars op de piano in Nederland en Duitsland

www.ursuladutschler.nl