Pieternel Osinga

“An intimate acoustic affair that just calms everyone and everything around it. With vocals as beautiful as you could imagine this sounds like it could have been born in the heart of the American Country scene, not Holland’s Amsterdam” Mind Noises Network (USA)

Amsterdamse songstress Pieternel maakt Americana muziek waarbij ze klassieke countrymuziek mengt met moderne pop en folk. Met haar krachtige stem deelt ze verhalen die onder haar huid liggen en schildert ze intieme portretten. Haar muziek komt overeen met Brandi Carlile, First Aid Kit and Chris Stapleton.

Al op jonge leeftijd stond Pieternel op het podium, muziek was haar ontbijt, lunch en avondeten. Zittend voor de platenspeler zong ze mee met een breed scala aan artiesten van The Beatles tot Edith Piaf. Op 16-jarige leeftijd won ze de publieksprijs van het Concours de la Chanson. Ze verkende meerdere genres maar het moment dat ze een gitaar in handen kreeg en eigen nummers begon te schrijven neigde ze steeds meer naar americana muziek. In de onomwonden taal van de country vond ze haar stem. Krachtig en kwetsbaar, net als haar inspiratiebronnen Bonnie Raitt, Eva Cassidy en Dolly Parton.Haar album Roosevelt Island (2018), met een typische Nashville-sound, werd opgenomen in Electric Thunder Studio in Nashville en de Mailmen Studio in Utrecht en werd geproduceerd door Helge Slikker (Gouden Kalf winnaar) en Femke Weidema (Grammy Award winnaar). Roosevelt Island werd gereleased in een uitverkocht Bitterzoet en vervolgens opgepikt door meerdere internationale Spotify-lijsten. Diverse radio- en televisieoptredens volgden bij o.a. NPO 2 Muziekcafé, Countdown Café en Radio 5.

Met het nummer Ugly Beast gaf ze het startschot van haar nieuwe opus Underneath This Skin (release najaar 2021). Ze schreef dit nummer met songwriter en producer Femke Weidema en Jon Reynolds gedurende een songwriting trip naar haar geliefde Nashville, Tennessee. Kort daarna belandde Pieternel in een burn-out en werd ze gedwongen een stap terug te doen. Toen corona de wereld in haar greep kreeg, groeide toch de urgentie om haar muziek te delen. Haar eerlijkheid, worsteling en volharding zal resoneren met eenieder die in deze onzekere tijden leeft. In Ugly Beast gaat Pieternel het gevecht aan met het monster van onzekerheid.

Vanaf oktober 2021 speelt Pieternel, met haar band, het theaterconcert All Night Cafe: eigen muziek en muziek van haar Americana helden.

Speciaal voor het Midzomermuziekfestival speelt Pieternel in duo met Tim Klaasse (gitaar en mandoline)

foto: Jens Frick